Kom Konstantin

Konstantin Kim – gillar den trevliga arbetsmiljön hos IRF

Kim Konstantin, 26 år, är sedan två år doktorand hos IRF vid Uppsala-kontoret, verksam inom forskningsprogrammet Rymdplasmafysik. 

Tidigare studier och examen: Bachelor of Science (BSc) i Teknisk fysik (Engineering Physics) från Bauman Moscow State Technical University. Master of Science (MSc) i Tillämpad matematik och fysik (Applied Mathematics and Physics) från Moscow Institute of Physics and Tecnology.


Vad är fokus i din forskning som doktorand vid IRF?

– Min forskning handlar om dynamiska plasmaprocesser i Titans jonosfär – den näst största månen i solsystemet. Titans jonosfär kopplar samman Titans neutrala atmosfär och Saturnus magnetosfär, vilket skapar ett mycket dynamiskt och komplext system. Denna koppling är ansvarig för många processer, exempelvis förlusten av Titans atmosfär, energiförluster genom kollisioner i jonosfären och en energiöverföring mellan Titan och Saturnus.

– Till skillnad från jorden saknas kontinuerliga observationer av Titans plasmamiljö. Vi har dock turen att ha haft Cassini-Huygens, ett NASA/ESA-uppdrag till Saturnus, som framgångsrikt undersökte Titan under 127 nära förbiflygningar. Forskningen förlitar sig mycket på dataanalys från mätningarna som gjordes under de förbiflygningarna. Jag använder plasmamätningar från Cassini-Huygens instrument Radio och Plasma Waves Science, främst Langmuir-sonden som levererades av IRF, för att härleda plasmadensitet och temperatur.

Varför och hur blev du doktorand hos IRF?

– När jag sökte efter en doktorandtjänst letade jag efter ett intressant och utmanande projekt relaterat till rymdplasmafysik. Viktigast av allt var att värdinstitutet också är relaterat till utvecklingen av rymdinstrument. Mycket få institut i världen passar in på denna beskrivning och IRF är utan tvekan ett av de bästa alternativen. Under mina studierår ägnade jag mycket tid åt att läsa uppsatser från IRF-forskare som i hög grad har bidragit till rymdexpeditionerna Mars och Venus Express, MAVEN och Rosetta.

– Lyckligtvis fanns det en utlyst doktorandtjänst på IRF:s hemsida och jag bestämde mig för att ge det ett försök. Efter en granskning av min ansökan blev jag inbjuden till en onlineintervju med min framtida handledare och några andra personer från IRF. Innan intervjun blev jag ombedd att göra en presentation om min aktuella forskning. Själva intervjun var avslappnad och jag hade en fantastisk tid. Efter att intervjun var gjord och några veckors väntan erbjöds jag denna tjänst som jag utan att tveka tackade ja till!

Hur kan en vanlig arbetsdag se ut?

– När jag kommer till kontoret kollar jag min e-post och öppnar mina programmeringsverktyg för att kontrollera så att inget har kraschat. När jag är klar kan jag fokusera på min forskning. Det kan vara att läsa uppsatser (och försöka att hitta nya), databearbetning, analys och tolkning, diskussion om metoder samt resultat och slutsatser med mina kollegor och handledare. Detta håller mig sysselsatt åttio procent av min tid. I övrigt har vi även 1-2 möten eller seminarier att gå på men antalet varierar från en vecka till en annan. Utöver det har doktorander på IRF obligatoriska kurser som är riktigt roliga men som kan vara krävande. Slutligen är många doktorander vid IRF engagerade i undervisningsverksamhet och ibland i handledning av kandidat- och masterprojekt, vilket också kräver tid och uppmärksamhet.

Vilka möjligheter respektive utmaningar finns det som doktorand?

– Den största möjligheten jag har på IRF är att kunna träffa fantastiska människor över hela världen som delar samma passion för rymdforskning. Det är ett privilegium att arbeta med något så intressant och viktigt som rymdfysik och att ha möjligheten att bidra till ditt forskningsområde. Jag uppskattar också möjligheten att utveckla och utöka mina professionella färdigheter och synsätt samtidigt som jag arbetar med erfarna forskare, såsom mina handledare och andra forskare på IRF.

– Som doktorand är tidshantering definitivt den största utmaningen. Att hålla reda på många aktiviteter, ibland för många, och det kan vara deprimerande när man börjar hamna på efterkälken. Men det finns alltid människor omkring dig som kan relatera, hjälpa eller bara lyssna på dig (särskilt mina handledare och andra doktorander). Ibland utsätts en person för en enorm stress att flytta till ett annat land. Jag upplevde det själv men det jag älskar med IRF är att det finns många människor i liknande situationer så man kan åtminstone kämpa ihop eller få tips och råd.

Hur skulle du beskriva IRF som arbetsgivare?

– Arbetsmiljön på IRF är verkligen trevlig. Om jag har några problem, till exempel med betalningar eller dokument, finns alltid vår ekonomiadministratör Jenny tillgänlig som kan hantera alla möjliga problem. IRF har försett mig med all nödvändig mjukvara och hårdvara som behövs i mitt arbete och uppmuntrade mig också att utforska nya användbara verktyg. Sammantaget kan jag inte klaga.

Skulle du åka till rymden om du hade möjlighet till det?

– Om det finns en chans som inte är lika med noll att hitta en utomjordisk livsform, kanske en intelligent rymdbläckfisk, då skulle jag definitivt göra det!

Kim Konstantin
Kim Konstantin. Foto: Stephan Buchert/IRF

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at