60 år av rymdforskning

IRF har under sex decennier bidragit till upptäckter och framsteg inom svensk och internationell rymdforskning.

Institutet för rymdfysik, IRF, grundades 1957 av Kungliga Vetenskapsakademien under namnet Kiruna Geofysiska Observatorium (KGO). Mätinstrument har dock funnits placerade i Kiruna ända redan i slutet av 1940-talet.

Verksamheten i Uppsala startade 1952 under namnet Uppsala jonosfärobservatorium, som en av FOA:s forskningsstationer, och överfördes till IRF 1976. I Lund inleddes IRF:s verksamhet 1996. Till IRF hör också Lycksele Jonosfärobservatorium som överfördes till IRF 1970.

1973 blev institutet ett statligt forskningsinstitut och 1987 ändrades namnet till Institutet för rymdfysik, IRF.

KGO 1957. Foto: IRF

En partner för internationellt samarbete

Redan 1968 placerades det första IRF-byggda instrumentet i bana runt jorden ombord på den europeiska satelliten ESRO-1. Sedan dess har IRF haft huvudansvar för ett trettiotal forskningsinstrument ombord på satelliter, inklusive flera på den första svenska satelliten, Viking, 1986.

IRF:s första forskningsinstrument till en annan planet skickades till Mars på en sovjetisk rymdsond 1988. Sedan dess har institutet haft instrument i bana runt flera andra planeter och himlakroppar i solsystemet: Venus, månen, Saturnus och kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko. Under 2018 skickades instrument iväg till Merkurius och i början av 2019 landade ett instrument från IRF, ombord på en kinesisk rymdfarkost, på baksidan av månen.

 

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at