Cluster Artists view Cred ESA - J.Huart

IRF-forskare skriver om Cluster i Populär Astronomi

I septembernumret av Populär Astronomi skriver IRF-forskare om de fyra Cluster-satelliterna (och IRF-instrumentet ombord) som formationsflugit runt jorden i 24 år men som nu avvecklas en efter en under de kommande åren.

Mats André är professor emeritus vid IRF och var under åren 2000-2023 huvudansvarig för instrumentet EFW som mäter elektriska fält på var och en av Cluster-satelliterna. Gabriella Stenberg Wieser är docent vid IRF.

Cluster blev de första europeiska formationsflygande satelliterna i rymden någonsin och har möjliggjort för forskarna att samla in data från flera positioner i rymden omkring jorden samtidigt. Clusters huvuduppdrag är att undersöka gränsområdet mellan solvinden (flödet av laddade partiklar som strömmar från solen) och jordens magnetosfär.

Den 8 september avvecklades den första av de fyra satelliterna genom ett planerat återinträde i jordens atmosfär.

De vetenskapliga mätinstrumenten ombord på de fyra Cluster-satelliterna Rumba, Salsa, Samba och Tango har börjat bli gamla och bränslet för att korrigera satelliternas banor har tagit slut.

Avvecklandet skedde genom att satelliten, enligt plan, återinträdde i jordens atmosfär. Farkosten användes för studier in i det sista.

Den europeiska rymdorganisationen ESA följde de sista sekunderna underifrån från ett flygplan med infraröd kamera.

Det är viktigt att veta hur en satellit förstörs när den med hög hastighet träffar övre delen av atmosfären. Inga delar av rymdfarkosten ska studsa ut i rymden igen och bli rymdskrot som kan förstöra andra satelliter.

Nästa Cluster-satellit återinträder i atmosfären 2025 och de två sista 2026.

Klicka här för att ta del av artikeln

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Lars-Henrik Snow at