Daniel Kastinen sommarpratade i Ålands radio den 31 juli 2024

Daniel Kastinen sommarpratade i Ålands radio om resan till att bli forskare

IRF-forskaren Daniel Korpi Kastinen har sommarpratat i Ålands radio och delar med sig av sin resa som Ålands första hemskolade elev till hur han blev doktor i rymdfysik och forskare vid IRF i Kiruna. Sommarpratet sändes den 31 juli. 

Daniel har alltid haft ett intresse för rymden. Att få vara kreativ och skapa något nytt som aldrig skådats fick han tidigt utlopp för tack vare lego samt elektronik och programmering.

Daniel beskriver som sig envis med en enorm drivkraft. Att kämpa – att aldrig ge upp och att ha självdiciplin. Han berättar även om prestationsångest och åren med hemskolning.

Innan han började gymnasiet hade han redan bestämt sig att han ville forska om rymdfysik. Frågan var dock om vilken fysik och på vilket sätt?

Han byggde ihop sin första dator och intresset för datorspel och programmering växte. Teoretisk kunskap omsatte han mer än gärna till praktiska moment och projekt.

Som 21-åring flyttade han till Luleå för studier vid Luleå tekniska universitet och utbildningen civilingenjör i rymdteknik med inriktning på rymdens och atmosfärens fysik.

Jag ville jobba med att forska om fysik men behålla den praktiska aspekten“.

För att komma på vad jag ville forska om i framtiden läste jag väldigt mycket olika fysikkurser och mattekurser under universitetstiden. Till slut hade jag en uppfattning om vad jag ville göra. Jag ville bygga matematiska modeller av fysik och beräkna dem med hjälp av datorsimuleringar. Samt använda dessa modeller för att analysera och tolka mätningar från instrument på ett sådant sätt att vi uppnår ny förståelse eller får nya möjligheter. Framför allt ville jag bidra till mänskligheten på något betydelsefullt sätt“.

Daniel fortsätter:

Jag tyckte särskilt om fysiken bakom gravitation och när jag fick ett praktikantprojekt på IRF tillsammans med forskaren Johan Kero, som sedan också kom att bli min doktorandhandlare, så lärde jag mig om stjärnfall och radarsystem och kometer på ett helt nytt sätt. Det här var saker som kopplade ihop alla mina intressen på ett fascinerande sätt och på den vägen är det. Nu är jag forskare vid IRF”.

Daniels tid som doktorand och som forskare vid IRF bedrivs inom ett tvärdiciplinärt område inom fysiken.

Han benämner området som “meteorer och rymdobjekt“.

Det handlar om objekt i rymden som är nära jorden och som kan påverka oss eller som vi bryr oss om och hur de interagerar med jorden. Allt ifrån damm som är minimalt till gigantiska asteroider, rymdskrot i omloppsbana runt jorden och mycket annat.

Att förstå dessa objekt är en del av att förstå naturen omkring oss. Alltså vår jordnära rymd och vårt solsystem. Men också att ta hand om vår infrastruktur i den rymden. Dessa objekt kan påverka jorden när de tränger in vår atmosfär och bildar en meteor som vanligtvis brukar kallas för stjärnfall“.

I sitt sommarprat berättar Daniel mer om sin forskning och vilka instrument han använder sig av för att möjliggöra den.

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at