ALIS_4D i Kiruna samt firmamentkameran i Kiruna

Vad är ALIS_4D och vad är en firmamentkamera?

På taket vid IRF:s huvudkontor i Kiruna finns kupoler som skyddar bland annat norrskenskameror. Under en av dessa kupoler finns en av totalt fem kameror som ingår i det unika mätsystemet ALIS_4D, avsett för norrskensstudier. Under en annan kupol finns en firmamentkamera som avbildar hela himlavalvet och visar när det är norrskensförekomst på himlen. 

Utöver ALIS_4D-kameran på taket i Kiruna har IRF ytterligare fyra mätstationer med kameror på olika platser:

  • Esrange Space Center
  • Abisko
  • Tjautjas nära Gällivare
  • Silkkimuotka nära Nedre Soppero

Genom att ha ett avstånd mellan mätstationerna får forskarna en överlappning av synfältet så att de kan göra tomografi av norrskenet, för att se det i tre dimensioner.

Klicka här för att läsa mer om ALIS_4D

Vad är en firmamentkamera?

Firamamentkameran visar hela himlavalvet och exponerar en bild per minut för att övervaka norrskensaktivitet och andra fenomen.
Den här typen av mätningar har utförts på IRF sedan 1956. Globala nätverk av firmamentkameror startade under det internationella geofysiska året 1957.

Vill du se vad firmamentkameran ser?

Klicka här

ALIS_4D i Kiruna samt firmamentkameran i Kiruna
ALIS_4D-kameran vid huvudkontoret i Kiruna (till vänster) samt firmamentkameran (till höger). 


Bilden visar norrskensförekomsten över Kiruna från de senaste dagarna.
Detta kallas keogram.

Observatorieverksamhet
Under dessa kupoler finns firmamentkameran som visar när det är norrskensförekomst över Kiruna samt en av de fem kamerorna som ingår i mätsystemet ALIS_4D. 
Urban Brändström, observatoriechef vid Kiruna Atmosfärs-och Geofysiska Observatorium samt optisk norrskenforskare med ansvar för ALIS_4D intill kupolerna med kameror. Nedan ett exempel på hur det ser ut för forskarna när de tittar på data från ALIS_4D. 

Created by Annelie Klint Nilsson at

Last modified by Annelie Klint Nilsson at