Till huvudinnehåll
Meny

Tillgängänglighetsredogörelse

Innehåll

Institutet för rymdfysik (IRF) redovisar på en övergripande nivå brister inom digital tillgänglighet för vår huvudwebbplats www.irf.se samt arbetssätt för att åtgärda bristerna.

I samband med en större omstrukturering av innehållet och byte av teknisk plattform hösten 2024 har tillgängligheten av webbsidor analyserats och fel åtgärdats. Äldre material, främst nyhetsartiklar från före 2024, har inte analyserats men avsikten är att hantera dem under 2024. Webbplatserna spacelab.irf.se och rymdcampus.se är uppbyggda under 2019/2020 men ska under 2024 få samma genomgång som huvudwebbplatsen.

Webbplatsen spaceweather.se är granskad separat under 2023.

Webbplatserna www2.irf.se, irfu.se, umea.irf.se, är inte granskade och kan innehålla fler brister än de som räknas upp nedan. De sidor som inte granskats är delvis under bearbetning och delvis under avveckling. Innehållet på sidorna kommer successivt att omarbetas så att de uppfyller gällande regelverk alternativ inkluderas i institutets huvudwebbplats och ska utformats så de uppfyller gällande krav.

IRF strävar efter att alla webbplatser och eventuella digitala tjänster ska vara robusta och kunna uppfattas, hanteras och förstås av så många användargrupper som möjligt, oavsett funktionsvariationer och tekniska hjälpmedel. Målet är att uppnå en grundläggande nivå genom att följa WCAG 2.1 nivå AA.

Brister i digital tillgänglighet

Enligt gällande regelverk redovisar IRF brister för respektive digital tjänst eller kanal, oavsett om den är nyutvecklad eller av äldre karaktär. För närvarande uppfyller IRF huvudwebbplats i huvudsak lagkravet för digital tillgänglighet inom offentlig service men vi är medvetna om att vissa delar inte uppfyller alla kriterier i WCAG inom följande områden.

Kontrast

  • Använd tillräckliga kontraster i komponenter och grafik: det finns ett fåtal illustrationer och grafik som inte uppfyller kraven på kontrast – dessa kommer att bytas ut då ny data inkommit alternativt få en ny pedagogisk beskrivande text och alternativa sätt (tex tabellformat istället för grafer) att tillgodogöra sig data i de fall det är lämpligt.
  • Flera av IRF:s webbplatser har stöd för “dark mode”, ett mörkt tema med hög kontrast som aktiveras av användarens preferenser. Alla webbplatser som gås igenom ges denna funktionalitet.

Pedagogik

  • Vissa bilder saknar beskrivande bildtext eller alternativtext. Arbete pågår med att lösa detta så att alla bilder har en beskrivande, läsbar text.
  • Brutna länkar – det rensas bort eller rättas eftersom de upptäcks.

Språk

  • Komplicerat språk: då IRF är ett forskningsinstitut innehåller vissa delar av webbplatsen ett mer komplicerat språk. För att underlätta detta har man valt att arbeta med en lättnavigerad struktur där förstasidan och närmst underliggande nivåer har lättförståeliga texter. För fördjupning styrs användaren vidare till mer vetenskapliga forskningssidor och datasamlingar.
  • Uppmärkning av språk: Forskning bedrivs i hög grad på engelska som arbetsspråk, vilket ger många engelska termer som används oöversatta i svensk text. Arbete pågår med uppmärkning av webbplatsernas huvudspråk och eventuella avvikande språk.

Hur åtgärdar IRF bristerna?

Det finns en Digital tillgänglighetsgrupp som granskar IRF:s webbsidor och andra digitala kanaler utifrån gällande regelverk/standard (WCAG), samt med Lighthouse där man kan kontrollera sin webbplats utifrån gällande standard. IRF har även en webbredaktion som arbetar kontinuerligt med internutbildning, tillgänglighet och utveckling på institutets webbsidor.

Kontakta oss om du hittar fler brister

Kontakta oss om du hittar fler brister som hindrar dig från att ta del av vår digitala service eller om du upplever att vi inte uppfyller lagen. Det är viktig för vår fortsatta utveckling av webbplatsen och i vårt tillgänglighetsarbete.

Kontakta tillsynsmyndigheten DIGG

Om du inte är nöjd med hur Institutet för rymdfysik uppfyller kraven på tillgänglighet kan du kontakta Myndigheten för digital förvaltning (DIGG), som ansvarar för tillsyn av lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.